• Rick

Alles over geblikte tonijn! En een nieuw blog :)

Hoi! Het leek mij super leuk om StudentFood en alles wat persoonlijker te maken, sowieso wilde ik meer op Instagram plaatsen (en nog een Facebook profiel aanmaken), en hier kan ik van alles kwijt. Het leek mij leuk om iedere dag even wat te posten over een ingrediënt (zoals tonijn vandaag), tips, hoe de bezorgdagen gaan bij StudentFood en van alles en nog wat. Misschien is het in de toekomst ook leuk als anderen wat schrijven en er eigenlijk een soort van kleine community ontstaat.

Tonijn!

Maar genoeg daarover, tonijn! Ik ben zelf echt een reuze fan van tonijn, ik kan het zo uit het blik eten, en ik kook er graag mee. Daarnaast is het volgens mij ook nog eens erg gezond, maar daar komen we achter bij dit eerste blog bericht.


De thunnus

Wat is tonijn? Vis natuurlijk! Tonijnen zijn oceaanvissen uit de makreelfamlilie (ook wel Scombridae genoemd). De soorten van het geslacht Thunnus worden tot de tonijnen gerekend (vissen hebben blijkbaar heel wat verschillende geslachten). De tonijnen kunnen snelheden van wel 75 km/u bereiken. Anders dan de gemiddelde vis heeft een tonijn rozig vlees, dit komt door de stof myoglobine, wat in de spieren van de tonijn zitten. Tonijnen eten vooral andere vissen zoals de blauwvintonijn, makreel en inktvis, maar ook kwallen. De meeste tonijnen leven het gehele jaar in de Atlantische Oceaan, Grote Oceaan en de Middellandse Zee. In de lente en zomer trekken ze wel eens noordwaarts, en dan komen ze ook voor in de Noordzee (Wikipedia, 2019).


Voedseleigenschappen

Geblikte tonijn is een goede bron van belangrijke voedingsstoffen, zoals omega-3 vetten, hoge kwaliteit proteïne, selenium (antioxidant, die de rode bloedlichamen beschermen tegen beschadiging, en ze maken zware metalen die soms in voeding voorkomen minder schadelijk, selenium zorgt ook voor een goede werking van de schildklier) en vitamine D. Door de omega-3 vetten is tonijn erg goed voor een gezonde werking van het hart, brein en goed voor groei en ontwikkeling (SeaFoodHealthFacts).


Waar kun je op letten tijdens het kopen van tonijn?

Tonijn is de meest gegeten vis hier in Nederland, per jaar worden er ongeveer 41 miljoen blikjes verkocht in de supermarkt (IRI). 93% van de geblikte tonijn wordt niet op een eerlijke manier bij elkaar gevist (terwijl de bedrijven dat vaak wel beloven, slecht!). 7,39% van alle blikjes het heeft onafhankelijke MSC (Marine Stewardship Council) keurmerk (IRI). Alle 93% vangst zonder keurmerk zorgt voor overbevissing en onnodige bijvangst, wat we absoluut niet kunnen gebruiken. "MSC is het enige goede keurmerk" (nu.nl, 2019). Soms heeft geblikt tonijn ook het Dolphin Safe keurmerk, maar dit is vaak misleidend, aangezien dit over een probleem gaat wat tegenwoordig niet meer speelt (nu.nl, 2019), vaak wordt dit keurmerk gebruikt zodat consumenten denken dat ze een goede keuze maken (nu.nl, 2019). Koop je dus de volgende keer een blikje tonijn, koop dan even een MSC blikje, dan weet je zeker dat je een goede keuze maakt!


https://nl.wikipedia.org/wiki/Tonijn

https://www.nu.nl/eten-en-drinken/5871033/waar-je-op-moet-letten-als-je-tonijn-uit-blik-koopt.html

https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/seleen.aspx

https://www.seafoodhealthfacts.org/seafood-choices/description-top-commercial-seafood-items/canned-tuna#:~:text=Canned%20tuna%20is%20a%20good,milligrams%20of%20cholesterol%20and%20sodium.

0 keer bekeken

Kvk geregistreerd: KVK 75677202

+31(0)6 83 38 69 76

NL002425165B43

©2020 door StudentFood