• Rick

Cashewnoten!

Hoi, mijn favoriete nootjes; cashewnootjes. Je vind de cashewnoten ook in het maaltijdpakket van aankomende vrijdag! Deze blog gaat over wat basic informatie over de nootjes, hoe ze verbouwd worden, hoe je ze het beste kan bewaren en waar je rekening mee kan houden tijdens het kopen van cashewnoten. Enjoy!

Wat zijn cashewnoten?

De cashewnoot (wordt soms kennelijk ook olifantsluis genoemd) is het zaad van de kasjoeboom (Anacardium occidentale). Deze boom komt uit Brazilië. Voordat je cashewnootjes kan eten, wordt het vruchthuid verwijderd, dit vruchthuid is namelijk giftig (bevat het gif cardol), dit gif kan ernstige huidirritaties veroorzaken. Cashewnoten bevatten veel magnesium en fosfor, ook bevatten ze een grote hoeveelheid eiwit en ijzer (Wikipedia, 2020).


Waar komen cashewnoten vandaan?

De meeste cashewnoten komen uit India, Vietnam, Indonesië, Mozambique, Madagaskar of Brazilië. De cashewnoot bevat een vlies, dat met de hand moet worden verwijderd. Daarom zijn cashewnoten vaak wat duurder dan andere noten (Wikipedia, 2020).


Milieu impact

Over het algemeen zijn noten niet héél duurzaam, noten eten is wel véél beter dan vlees (ongeveer 90% minder klimaatbelastend). Qua watergebruik zijn noten per kilo wel redelijk vergelijkbaar met vlees. Alleen omdat je vaak een kleinere portie noten neemt vergeleken met vlees is het watergebruik per portie wel lager. Noten worden ook vaak verbouwd op plekken met waterschaarste, waardoor water irrigatie nodig is (Voedingscentrum).


Waar kun je rekening mee houden tijdens het kopen van cashewnoten?

Sowieso is het vaak beter om biologische producten te kopen (alleen ik vind dit zelf ook moeilijk, aangezien de prijs van biologische producten vaak veel duurder is). Naast biologisch/niet-biologisch kun je ook altijd even kijken of de cashewnoten een keurmerk hebben, zoals een Fairtrade keurmerk. De arbeidsomstandigheden van de teelt van nootjes zijn niet vaak helemaal eerlijk, een Fairtrade keurmerk zorgt ervoor dat deze arbeidsomstandigheden beter zijn. Ohja, en gooi je verpakking altijd in (de goede) prullenbak (Voedingscentrum).https://nl.wikipedia.org/wiki/Cashewnoot

https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/eten-kopen-en-keurmerken/zijn-noten-duurzaam-.aspx


0 keer bekeken

Kvk geregistreerd: KVK 75677202

+31(0)6 83 38 69 76

NL002425165B43

©2020 door StudentFood